Det är vi som är Timotej Trädgård!

Trädgården är vårt rätta element och vi brinner för att förverkliga våra kunders trädgårdsdrömmar. Vi värnar om naturen och delar en miljömedveten grundtanke. Vår gemensamma kunskapsbank innehåller trädgårdsmästarnas spetskompetens och gedigna växtkunskap, de konstnärliga anlagen med känsla för färg och form och blick för de rätta proportionerna. Lägg därtill en härlig arbetsglädje, kreativa idéer, outtröttlig muskelstyrka och detaljerad noggrannhet – här har du Timotej Dream Team!

Bianca

Företaget har fått sitt namn efter mig, Bianca Timoteusson, och troligtvis är det jag som svarar när du ringer eller mejlar. Jag utbildade mig till trädgårdsmästare vid Norrvikens Trädgårdar i Båstad och grundade Timotej Trädgård i maj 2010. Jag arbetar, lever och reser i trädgårdsmiljöer och älskar att inspireras av andras trädgårdar. Min bakgrund som kommunikatör tror jag har gjort mig lyhörd i utmaningen att skapa personliga och unika trädgårdar utifrån kundens drömmar och platsens förutsättningar. Kunskap, noggrannhet och engagemang präglar arbetet, och tillsammans med mina underbara kollegor har jag väldigt roligt på jobbet!

Ger mig energi: Att vistas i trädgårdar, både min egen och andras, argentinsk tango, samt långa promenader i alla väder och årstider.

Favoritväxt: Omöjligt, får jag bara välja en? Då blir det ullungrönn, Sorbus ulleungensis ’Dodong’, detta fantastiska träd. Och röd solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’, såklart, som dekorerar våra arbetsbilar och många av de trädgårdar vi har skapat. Timotej, Phleum pratense, måste naturligtvis också nämnas. Den allra bästa växten är förstås den som får växa på sin rätta plats.


Carita

Jag bor på landet i ett gammalt torp med en stor trädgård som ständigt utvecklas så att den ska vara intressant hela året; särskilt med höstens sprakande färger, men även vintertid med gröna barr, glänsande mörkröda knoppar och vinterkörsbärsblom. Jag utbildade mig till trädgårdsmästare på Gunnebo Slott och Trädgårdar 2012 och har sedan dess arbetat med trädgård i olika former. Jag brinner för biologisk mångfald och en riktigt gammal ek får mitt hjärta att svälla. Lien är min följeslagare för att få många arter att trivas.

Intressen: Allt som gör livet värt att leva: vandring i de skotska högländerna, makrillfiske en sommarkväll, att laga mat med någon jag tycker om, en god whisky i kvällningen efter en dags hårt arbete i trädgården, en kopp te och en bok uppkrupen i en fåtölj med katten i knät.

Favoritväxt: Min favorit, ullungrönnen, är ju redan tagen så då får det bli vingbenved, Euonymus alatus, för att den är översållad av små gulgröna blommor på senvåren, har en fantastisk lysande rödrosa höstfärg och ett spännande grenverk som är som finast hela vintern igenom.


Frida

Jag kommer från norra Skånes skogar och kulturlandskap. Under min uppväxt åt jag upp vaxbönorna och jordgubbarna i farmors trädgård och fick snart ett eget grönsaksland. Jag grävde upp mina föräldrars gräsmatta och planterade mormorsväxter som pioner och fingerborgsblommor. 2013 insåg jag att jag nog borde utbilda mig till trädgårdsmästare och så fick det bli, vid Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal. Nu får jag ha fingrarna i jorden dagligen och skapa trädgårdar tillsammans med er och mina kollegor. Jag kan inte annat än säga att jag älskar mitt jobb.

Ger mig glädje: Dans, spela instrument, fotografera, måla akvarell, odla ätliga ting, åka längdskidor eller gå långa skogspromenader (gärna med hund).

Favoritväxt: Svårt att säga, det är kombinationen av växter, färg och form. Ska jag välja får det nog ändå bli ett gammalt äppelträd, Malus domestica, eller en vilt slingrande kaprifol, Lonicera periclymenum.


Björn

Det som lockade mig till trädgårdsarbetet var nog den känlsa av närvaro och tillfredställelse som alltid infann sig efter att ha arbetat ute med jord och växter. Finlir eller grovgöra har aldrig spelat någon roll, effekten är den samma.
 Som liten odlade jag paprika i mors många krukor. Senare studerade jag permakultur och ekologisk odling för självhushållning. Beskärning blev snabbt en passion och idag kan jag lätt säga att sekatören är mitt favoritverktyg. Den hobbyn ledde mig sedan från den helt ätbara trädgården till att arbeta med den typ av trädgård som ger näring i form av skönhet och goda dofter.

Annat som fyller livet: Familjen, kinesisk medicin, nei gong och qi gong, musik samt brädspel när tillfälle ges.

Favoritväxt: Jag fuskar och väljer två. Nummer ett är lackticka, Ganoderma Lucidum, med sina fina medicinala egenskaper. Nummer två får bli blåbär, Vaccinium myrtillus. Det valet tänker jag inte behöver förklaras.


Åsa

Jag är väldigt nyfiken på vad som rör sig i trädgården och fascineras av allt från maskar och jordlöpare till nyckelpigor, fjärilar och fåglar. Jag tycker mycket om både vilda växter och det som vi odlar i våra trädgårdar. Färger, former och spännande kombinationer – allt kan bli magiskt tillsammans med växter. Mitt naturintresse har jag haft med mig sen jag var barn och det var ett naturligt steg att välja den tvååriga trädgårdslinjen på Dinglegymnasiet. På senare år har jag också utbildat mig till biodlare.

Skänker mig glädje: Trädgården och allt dess liv som arbetar för oss. I naturen hämtar jag kraft och inspiration och den får mitt inte att glittra.

Favoritträd: Sälg, Salix caprea. Sälgen blir vackert knotig som gammal och har en sky av gula blommor på våren, i solljuset lyser den som guld. Men framför allt är den en av våra viktigaste pollenväxter för humlor och bin.


Malin

År 2017 valde jag att följa min dröm. Jag hoppade, utan att veta om fallskärmen skulle lösa ut, och valde att utbilda mig till trädgårdsmästare vid Råda säteri. Som nyutexaminerad trädgårdsmästare får jag nu leva min dröm i Timotej-gänget. Jag har aldrig varit rädd för att ta i samtidigt som jag älskar att piffa, och det ser jag som en god kombination i trädgårdsmästaryrket. I hela mitt liv har jag skapat och förädlat, oavsett om det gäller mitt arbete eller min fritid. Jag älskar att klura ut hur saker och ting kan bli bättre och vackrare. Skapandet har funnits med i form av handarbeten, matlagning och naturligtvis min trädgård.

Får mig att må bra: När frön jag sått tittar upp ur jorden och växer sig större och starkare med min omvårdnad. När jag får umgås med min familj och vi tillsammans får heja fram någon eller några idrottare, antingen i soffan eller på arenan.

Favoritväxt: Måste jag välja en får det nog bli…backsippa, Pulsatilla vulgaris. Det är en perenn som tittar upp tidigt på våren och som ger en försmak av den kommande sommaren. Den har dessutom en otroligt vacker fröställning så man kan nästan säga att den blommar två gånger.


Carl

Det som fångade mitt intresse på trädgårdsmästarutbildningen på Skillebyholm var såklart de goda grönsakerna. Det kom djupt inifrån magen och energin spreds ut i kroppen och omfattar nu även trädgårdsskötsel, beskärning, anläggning och ogräsrensning! Jag och familjen hyr ett hus på en bondgård i Svenshögen där vi odlar för självhushåll. Att hela tiden ha växterna och deras behov så nära inpå både hemma och på jobbet påminner mig om livskraft och vila. Motormanuell fällning och röjning samt skogs/trädvård är något jag gärna sysslar med på vinterhalvåret.

Jag tycker om att: Cykla med barnen, laga mat och dansa.

Favoritväxt: Jag älskar kålsläktets mångfald, speciellt grönkål, Brassica oleracea, som är så god och kan tillagas på många sätt. En bra sort tycker jag är ’Westland Winter’.


Travis

Jag är uppvuxen på en liten gård i Nya Zeeland där jag kunde springa vilt och utforska raviner fyllda med magiska trädormbunkar. Det satte djupa spår och till slut utbildade jag mig till ekolog och har forskat om paddor, afrikanska vildhundar och tigrar. De senaste 10 åren har jag jobbat inom odling och trädgård och nu är jag intresserad av hur trädgård och naturvård kan kombineras.

Intressen: Bada, tälta, vandra, arbeta med trä, biodling.

Favoritväxt: Det är svårt att slå lavendel, Lavandula angustifolia. Att sitta på en bänk omringad av ett hav av lavendel i full blom är en sommardröm.


Vi har vår bas strax söder om Ljungskile och åtar oss uppdrag inom södra Bohuslän. Många av våra kunder finns inom STO-området, Uddevalla och Ljungskile med omnejd.

Företaget innehar F-skattsedel

Kontakta oss